Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Başkanlığı ve Boğaziçi Üniversitesi sosyal medya hesaplarından yaptıkları açıklamayla Türkiye'nin önde gelen deprem bilimcilerinden Doç. Dr. Doğan Kalafat'ın yaşamını yitirdiğini duyurdu.

65 yaşında yaşamını yitiren Kalafat'ın cenaze töreni programı belli oldu. Kalafat için cuma günü, görev yaptığı Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Kampüsü'nde bir tören yapılacak. Kalafat'ın cenazesi yarın İstanbul Zincirlikuyu Mezarlığı'na defnedilecek.

AFAD'dan yapılan açıklamada, "Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Müdürü, değerli hocamız Doç.Dr. Doğan Kalafat vefat etmiştir. Ailesine, yakınlarına ve yerbilimleri camiasına sabır ve başsağlığı diliyoruz" ifadelerine yer verildi.

Boğaziçi Üniversitesi’nin açıklamasındaysa "Türkiye'nin önde gelen deprem bilimcilerinden, Kandilli Rasathanesi’nin kıymetli hocası Doç. Dr. Doğan Kalafat’ı kaybettik. Boğaziçi Üniversitesi’ne, tüm sevenlerine ve akademi camiasına başsağlığı dileriz" ifadeleri kullanıldı.

Hem AFAD’ın hem Boğaziçi Üniversitesi’nin sosyal medya hesaplarından duyurulan bu ani ölümle birlikte sosyal medyada Doğan Kalafat kimdir, Doğan Kalafat neden öldü, Doğan Kalafat’ın hastalığı nedir soruları gündem oldu.

İşte Doğan Kalafat kimdir, neden öldü, kaç yaşındaydı, hastalığı nedir sorularının yanıtları…

Doğan Kalafat kimdir?

Doğan Kalafat, 26 Mayıs 1959 tarihinde Van Erciş’te doğdu. Doğan Kalafat, 1977 yılında İstanbul Üniversite Yer Bilimleri Fakültesi’nde Jeoloji bölümünden mezun oldu. Kalafat, 1988-1990 yılları arasında İstanbul Üniversitesi, Deniz Bilimleri ve İdaresi Enstitüsü Deniz Jeolojisi ve Jeofiziği Anabilim Dalında Yüksek Lisansı'nı tamamladı. Doğan Kalafat, doktorasını1990-1995 yılları arasında İstanbul Üniversitesi, Deniz Bilimleri ve İdaresi Enstitüsü, Deniz Jeolojisi ve Jeofiziği Anabilim Dalında tamamladı.

1984'te Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü (KRDAE) Sismoloji Laboratuvarı'nda Jeofizikçi olarak görevine başlayan Doğan Kalafat, aynı bölümde laboratuvar şefi olarak 2004'e kadar görev yapmıştır. Ardından Ulusal Deprem İzleme Merkezi Müdürü olan Doç. Dr. Doğan Kalafat, 2015'e kadar bu görevini sürdürmüştür. Doç. Dr. Kalafat 2015'te başladığı KRDAE Bölgesel Deprem Tsunami İzleme Merkezi (BDTİM) müdürlüğünü Haziran 2024'e kadar sürdürmüştür.

Bugün hangi yollar trafiğe kapalı olacak? 15 Eylül 2024 Bugün hangi yollar trafiğe kapalı olacak? 15 Eylül 2024

Bugüne kadar Türkiye'de gözlemsel ve aletsel sismoloji, deprem izlemeleri ve deprem istasyonları şebekesinin gelişimine büyük katkıda bulunan Doç. Dr. Doğan Kalafat; Türkiye'de uydu sistemleriyle ilk geniş bant sismik istasyonların kurulumu ve fayların araştırılmasına öncülük etti. Uzmanlık alanları olan faylardaki aktiviteler ve deprem oluş düzenleri, yerkabuğu yapısının araştırılması, deprem kataloğu çalışmaları, fay düzlemi çalışmaları ve saha gözlemleri konularında dikkat çeken projeleri hayata geçirdi.

Doğan Kalafat neden öldü, kaç yaşındaydı?

Ani ölümüyle bilim dünyasını yasa boğan Doğan Kalafat, bir süredir kanser tedavisi görüyordu. 1959 doğumlu Doğan Kalafat 65 yaşındaydı.

Editör: Ercan Çankaya