ABD'de yayın yapan Florida Politics sitesi, Jesse Scheckner imzasıyla, 18 Ekim tarihli bir yazıda dikkat çeken iddialara yer verdi. Bu yazıda, ABD Temsilciler Meclisi Üyesi Mike Waltz'ın Microsoft'un kurucusu Bill Gates'e bir mektup yazarak Hamas’ın Four Seasons otellerini kullanmasını yasaklamasını talep ettiği iddia edildi.

Patronlar Dünyası’nın aktardığı habere göre; bununla birlikte, Waltz'ın Hamas’ın Four Seasons otellerini kullanmasını engellemeye yönelik çabalarının arkasında daha fazla neden olduğu belirtildi, bu nedenlerden biri de şirketin Katar'daki mülkleriydi.

Gates'in yatırım şirketi, Cascade Investment LLC (Cascade Asset Management olarak da bilinir), Eylül 2021'de Suudi Arabistan Prensi Alwaleed bin Talal'den Four Seasons Hotels and Resorts'un kontrol hisselerini satın aldı. Cascade, uzun bir süredir şirketin hisselerine sahipti, ancak son yıllarda daha fazlasını satın aldı. Bu işlem, Gates'in şirketinin Four Seasons'a olan etkisini artırdı.

FOUR SEASONSIN HAMAS ÜYELERİNCE KULLANILMASI

Medya raporlarına göre, Katar'ın başkenti Doha'daki Four Seasons otelinin son on yılda en az iki kez terör örgütleri tarafından kullanıldığı belirtildi.

Bu kullanımlardan biri, geçen hafta Hamas’ın eski lideri Khaled Meshaal tarafından düzenlenen bir basın toplantısıydı. Meshaal, 7 Ekim'de Gazze sınırında sivillerin öldürülmesinin ardından dünya çapındaki Müslümanlara İsrail karşı eyleme geçmeleri çağrısında bulundu.

 WALTZ'IN İSRAİL ENDİŞESİ

ABD Temsilcisi Waltz, Hamas’ın Four Seasons otellerini kullanmasının İsrail'e yönelik saldırılarla ilişkilendirildiğini ve bu nedenle endişe verici olduğunu belirtti. Waltz'a göre, Hamas üyeleri İsrail'e yönelik saldırıların sırasında Four Seasons otellerini kullanmışlar ve bu saldırılara katılmışlar. Waltz, bu saldırıların İsrail'de birçok kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olduğunu dile getirdi. Waltz ayrıca, saldırılarda Hamas’ın 30 ABD vatandaşını öldürdüğünü ve 13 kişinin de kayıp olduğunu belirtti.

HAPİS VE UÇUŞ YASAĞI UYARISI

ABD, 1997'den bu yana Hamas’ı Göçmenlik ve Vatandaşlık Yasası kapsamında Yabancı Terör Örgütü (FTO) olarak tanımlıyor. Bu nedenle, ABD vatandaşlarının FTO'lara maddi destek sağlamaları, ciddi cezaları beraberinde getiriyor, bu cezalar arasında ömür boyu hapis de bulunuyor.

Waltz, Gates'i ve şirketini FTO'lara destek vermekle suçladı ve bu konuda herhangi bir itirazın ciddi sonuçları olabileceği konusunda uyardı.

Waltz, Gates'in adının çeşitli hükümet veritabanlarına eklenebileceği konusunda uyarıda bulundu. Bu veritabanları arasında Terörist Kimlikleri Datamart Ortamı, Dışişleri Bakanlığı'nın vize veritabanı ve Ulaştırma Güvenliği İdaresi'nin "Uçamaz" listesi yer alıyor. Waltz, Gates'e, şirketlerinin veya kendisinin terör örgütlerine maddi destek sağlamadığını kesinlikle doğrulamasını istedi. Waltz, bu koşullara uyulmaması halinde Gates'in adının bu veritabanlarına eklenebileceğini belirtti.

İNSANİ BAĞIŞLAR, İSRAİL VE GAZZE HAKKINDA AÇIKLAMA BEKLENTİSİ

Waltz, Bill Gates'e, İsrail'e yönelik saldırılar hakkında hızlı bir açıklama yapması ve terör örgütünün Four Seasons otellerini kullanımını engellemeye yönelik taahhütte bulunması çağrısında bulundu. Gates ve eski karısı Melinda French Gates, sağlık ve yoksullukla ilgili insani nedenlere büyük miktarlarda bağış yapmıştı. Waltz, Gates'in bu durumu dikkate alarak İsrail halkı adına bir açıklama yapmasını istedi.

GATES’E “AÇIKLAMA YAP” ÇAĞRISI

Gates'in İsrail'e karşı sessiz kaldığını ve Gazze'deki olaylara dair açıklama yapması gerektiğini söyleyen Waltz, Gates'ten hızlı bir açıklama ve terör örgütünün Four Seasons Oteli kullanımını engelleme sözü vermesini istedi: "İnsani nedenlere odaklanmanız göz önüne alındığında, geçen hafta sonu yaşanan korkunç İsrail katliamı hakkındaki sessizliğiniz endişe verici görünüyor. Bu özellikle anlaşılması zor görünüyor ve önemli bir itibar zararı taşıyor. Sizden ve şirketlerinizden İsrail halkı adına bir açıklama yapmanızı ve terör örgütünün Four Seasons tarafından gelecekteki kullanımını önlemeye söz vermenizi istiyorum."

“AHMET DAVUTOĞLU, HAMAS LİDERİYLE GÖRÜŞTÜ”

Öte yandan haberde ayrıca, Ahmet Davutoğlu'nun, başbakanlığı döneminde Hamas’ın eski lideri Khaled Meshaal ile kapalı kapılar ardında bir toplantı yaptığı iddia edildi.