Dünya

ABD'den İsrail'e 30 gün süre

Washington yönetiminin, İsrail'e, Gazze'ye insani yardım girişlerine izin vererek buradaki durumun iyileştirilmesini, aksi durumda İsrail'e askeri yardımlarının bazılarının durdurulabileceğini belirten bir mektup gönderdiği belirtildi.

Abone Ol

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve Savunma Bakanı Lloyd Austin, 13 Ekim'de İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant ve Stratejik İşler Bakanı Ron Dermer'a gönderdikleri ortak bir mektupta, Gazze'ye yönelik insani yardım akışının sağlanması çağrısında bulundu. Mektupta, Gazze'deki acil insani durumun giderek kötüleştiği ve yardımların engellenmemesi gerektiği vurgulandı.

Blinken ve Austin, 30 gün içinde Gazze'ye insani yardımların girişinin sağlanmasını talep etti ve bu sürecin, bölgedeki insani durumun iyileştirilmesine katkı sağlayacağını belirtti. Aksi takdirde, ABD Başkanı Joe Biden'ın Şubat ayında yayımladığı memorandum uyarınca, durumun ilgili ABD yasalarını ihlal ettiği tespit edilebilir. ABD Dış Yardımlar Yasası'nın 620 I bölümüne göre, insani yardımları engelleyen ülkelere karşı ABD yönetimi, silah yardımlarını durdurma yetkisine sahip.

Mektupta, İsrail'in Gazze'ye gıda taşıyan kamyonların geçişini kasıtlı olarak engellediğine dair işaretler olduğu belirtilerek, günlük 350 kamyonun Gazze'ye gıda ulaştırmasına izin verilmesi istendi. Ayrıca son aylarda Gazze'ye giren insani yardım miktarındaki azalma, İsrail'in yardım girişine kısıtlama getirmeme taahhüdünü sorgulatan bir durum olarak değerlendirildi.

ABD'li yetkililer, mektupta İsrail'in Gazze'nin kuzeyinden güneyine zorunlu göç uygulamaması gerektiğini de vurguladı.