Pentagon sözcüsü Tuğgeneral Pat Ryder, Gazze üzerinde insansız hava araçları (İHA) uçurduklarını itiraf etti.

Ryder bunu "rehine kurtarma çabalarına destek amacıyla" yaptıklarını iddia etti.

"Bu İHA uçuşları Hamas'ın 7 Ekim'de İsrail'e düzenlediği saldırının ardından başladı" dedi.

Atlas Okyanusu’nda tekne alabora oldu Atlas Okyanusu’nda tekne alabora oldu

BBC'nin haberinde göre, Ryder bu doğrulamayı, muhabirlerin uçuş takip sitelerinde insansız hava araçlarını tespit etmesinden sonra geldi.

Pentagon'un Cuma günü (03 Kasım) yaptığı açıklamada, "ABD, Gazze üzerinde silahsız İHA uçuşları yürütüyor ve aynı zamanda İsrailli ortağımıza rehineleri kurtarma çabaları üzerinde çalışırken destek olmak için tavsiye ve yardım sağlıyor." ifadesine yer verildi.

Gazetecilerin halka açık bir uçuş takip sitesi olan Flightradar24'te Gazze çevresinde dolaşan, genellikle Amerikan özel kuvvetleri tarafından işletilen MQ-9 Reaper'ları tespit etmesi Pentagon'dan bu itirafı getirdi.

Reaper dronları daha önce Afganistan'da hava saldırıları düzenlemek için kullanılmıştı, ancak bir alanın üzerinde tek seferde 20 saatten fazla "dolaşma" yetenekleri nedeniyle öncelikle gözetleme uçağı olarak kullanılıyor.

İsmi açıklanmayan ABD askeri yetkilileri New York Times'a , insansız hava araçlarının Gazze ve çevresindeki İsrail askeri harekâtını koordine etmeye yardımcı olmadığını savundu.

Yetkililer gazeteye rehinelerin kurtarılmasıyla ilgili bilgilerin İsraillilere aktarıldığını söyledi.

Perşembe günü ABD Donanması, Umman Denizi'nin uluslararası sularında uzaktan kumandalı bir sürat teknesinden (insansız yüzey aracı (USV) olarak adlandırılan) ölümcül mühimmat ateşlediğini duyurdu.

Donanmadan yapılan açıklamada, Ortadoğu bölgesinde ilk kez bir USV'den savaş mühimmatının ateşlendiği belirtildi.

Donanma, silahların 23 Ekim'de yapılan bir testte ateşlendiğini belirterek, bunların varlığının artık bölgedeki Amerikan askeri yeteneklerini "bir sonraki seviyeye" taşıdığını da sözlerine ekledi.

Geçen ay ABD Donanması, Yemen'den ateşlenen ve muhtemelen İsrail'i hedef alan çok sayıda insansız hava aracını ve roketi düşürdüğünü açıklamıştı.