Rusya-Ukrayna savaşı birinci yılına doğru ilerliyor. Rusya ile olan savaşta yardım talebinde bulunan Ukrayna'ya ABD ve Fransa'dan yanıt geldi. ABD Başkanı Joe Biden, net bir şekilde Ukrayna'ya F-16 savaş uçaklarının temin edilmeyeceğini söyledi. Fransa ise açık kapı bıraktı. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, gerekli şartların sağlanması halinde Ukrayna'ya savaş uçağı gönderilmesinin seçenek dışı olmadığını belirtti.

Biden: F-16 savaş uçakları verilmeyecek

ABD Başkanı Joe Biden, Ukrayna’ya F-16 savaş uçakları verilmeyeceğini belirtti.

ABD Başkanı Joe Biden, Maryland ziyaretinin ardından döndüğü Washington'da gazetecilerin sorularını yanıtladı. Biden bir gazetecinin "ABD, Ukrayna'ya F-16 verecek mi?" sorusuna "Hayır" şeklinde yanıt verdi. Biden “Savaşın yıl dönümü için Avrupa'ya gidecek misiniz?” sorusunu ise, “Emin değilim” şeklinde yanıtladı. Şubat ayıda Polonya'ya ziyaret gerçekleştirip gerçekleştirmeyeceği sorulan Biden, “Polonya'ya gideceğim. Ne zaman bilmiyorum” ifadesini kullandı. Biden ayrıca Temsilciler Meclisi Başkanı Cumhuriyetçi Kevin McCarthy ile yapacağı görüşmede ise bütçe limiti konusunu masaya yatıracaklarını aktardı.

Macron: Savaş uçağı seçenek dışı değil

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, gerekli şartların sağlanması halinde Ukrayna'ya savaş uçağı gönderilmesinin seçenek dışı olmadığını belirtti. Macron, Hollanda ziyareti kapsamında bir araya geldiği Başbakan Mark Rutte'yle ortak basın toplantısı düzenledi. Toplantıda liderler, başta Ukrayna-Rusya Savaşı olmak üzere göç ve Avrupa'da yeşil sanayiyi destekleme konularda açıklama yaptı. Rutte ile görüşmelerinde Ukrayna meselesini ele aldıklarını ifade eden Macron, Ukrayna'yı her alanda ve gerektiği müddetçe desteklemekte kararlı olduklarını belirtti. Ukrayna'ya savaş uçağı gönderilmesiyle ilgili bir soru üzerine, "Hiçbir şey seçecek dışı değil" diyen Macron, tansiyonu yükseltmemesi, Rus topraklarında kullanılmaması ve Fransız ordusunun gücünü zayıflatmaması durumunda Ukrayna'ya savaş uçağı verilebileceğine işaret etti. Macron, Ukrayna'nın savaş uçakları için resmi talepte bulunması gerektiğini belirtirken, Rutte, Ukrayna'dan henüz böyle bir talebin gelmediğini kaydetti.   İHA-AA