Nagazaki'de  40 binden fazla Japonu atom bombasıyla anında öldüren ABD, şehrin belediye başkanının korkunç faciayı anma etkinliklerine İsrail'i davet etmemesine tepki gösterdi. Belediye Başkanı Suzuki, "olası Cohen protestosunu engelleme" niyetini açıklasa da, ABD'ye İngiltere ve bir çok Avrupa ülkesi de dahil oldu. 

İsrail Büyükelçisi törene davet edilmedi 

ABD ve İngiltere de dahil olmak üzere Batılı ülkelerin büyükelçileri, "İsrail'in davet edilmemesi nedeniyle" Nagazaki'ye nükleer bomba atılmasının 79. yıl dönümünü anma törenine katılmayacaklarını söyledi.
Nagazaki Belediye Başkanı Shiro Suzuki, Gazze krizinin devam ettiğini bu yüzden İsrail Büyükelçisi Gilad Cohen'in protesto edilebileceğini belirtip cuma günü düzenlenecek etkinliğe davet edilmediğini söyledi.
ABD ve İngiltere büyükelçilikleri, Çarşamba günü yaparak "büyükelçilerinin bu nedenle toplantıya katılmayacağını ve ülkelerinin daha düşük rütbeli diplomatlar tarafından temsil edileceğini" bildirdi.
Japon medyasında yer alan haberlere göre, ABD, İngiltere ve Almanya'nın geçen ay yaptığı gibi Avustralya, İtalya , Kanada ve AB de Nagazaki Belediye Başkanı'na sert ifadeler içeren bir ortak mektup yollayacak. 

ABD’den baskı, İsrail’de huzursuzluk, Lübnan’da temkinli bekleyiş ABD’den baskı, İsrail’de huzursuzluk, Lübnan’da temkinli bekleyiş

Büyükelçilikler tepki sırasına girdi 

Nagazaki Belediye Başkanı Shiro Suzuki, haziran ayında Ortadoğu'da tırmanan çatışmaya dikkat çekerek İsrail'i davet etme konusunda isteksizliğini belirtmişti.
ABD'nin Japonya Büyükelçisi Emanuel Rahm , İsrail'in davet edilmemesi nedeniyle bu yıl Nagazaki'de düzenlenecek atom bombası anma törenine katılmayacağını açıkladı.
Rahm, koyu bir İsrail yanlısı. Babası, İngiliz askerlerini ve Filistinli sivilleri manda altındaki Filistin topraklarında hedef alan Yahudi paramiliter grup Irgun'un eski bir üyesi. 

İngiliz Büyükelçiliği de, Büyükelçi Julia Longbottom'ın Nagazaki'ye gitmeyeceğini belirterek, İsrail'in davet edilmemesinin "bu yılki törene davet edilmeyen Rusya ve Belarus ile talihsiz ve yanıltıcı bir eşdeğerlik yaratacağını" söyledi.

Fransız Büyükelçiliği'nden bir sözcü, AFP'ye yaptığı açıklamada, iki numaralı yetkililerin toplantıya katılacağını belirterek, "İsrail temsilcisinin davet edilmemesi kararı üzücü ve tartışmalıdır" dedi.

Avrupa Birliği sözcüsü AFP'ye yaptığı açıklamada, AB büyükelçisinin "kendi gündemi nedeniyle" toplantıya katılmayacağını ve bloğun daha alt düzeyde bir diplomat tarafından temsil edileceğini söyledi .

Alman Büyükelçiliği, AFP'ye yaptığı açıklamada, siyasi bölüm başkanının toplantıya katılacağını, kararın "üst düzey elçilik personelinin yokluğu ve müsaitliği" göz önüne alınarak alındığını bildirdi.

Nagazaki Belediye Başkanı kararını değiştirmedi 

Nagazaki Belediye Başkanı Shiro Suzuki, geçen hafta Cohen'in davet edilmemesi kararının "siyasi amaçlı" olmadığını, "töreni barışçıl ve kasvetli bir atmosferde gerçekleştirmeme" isteğinden kaynaklandığını söyledi.
Suzuki, Nagazaki'nin Haziran ayında İsrail büyükelçiliğine Gazze'de "derhal ateşkes" çağrısı yapan bir mektup gönderdiğini söyledi.

İsrail Büyükelçisinin arsız ısrarı 

Salı günü Hiroşima'da düzenlenen anma törenine davet edilen ve törene katılan Cohen, geçen hafta Nagazaki kararının "dünyaya yanlış bir mesaj verdiğini" söylemişti.
Cohen sosyal medya hesabından tepki gösterirken pazartesi günü ABD televizyonu CNN'e yaptığı açıklamada da, güvenlik endişelerinin "uydurma" olduğunu ve "(Suzuki'nin) siyasi amaçları uğruna bu töreni kaçırmasına gerçekten şaşırdığını" söyledi.
Hükümet sözcüsü Yoshimasa Hayashi çarşamba günü basın mensuplarının sorularına yorum yapmayı reddederek, davetlerin "organizatör Nagazaki Şehri'nin kararı" olduğunu söyledi.
Acılar hala tazeliğini korurken, trajedinin kurbanları Hiroşima'da düzenlenen geleneksel törenle anıldı.
Kyodo News'un haberine göre, nükleer bombayı atan ülkenin adı anılmadan yapılan törende, yüz kadar aktivist, İsrail'in davet edilmesine tepki gösterdi. 

Japonya atom bombasını atan ABD'yi davet ediyor

ABD, 6-9 Ağustos 1945'te Japonya'nın Hiroşima ve Nagazaki şehirlerine yüzbinden fazla insanı anında öldüren atom bombaları atmıştı. Dünya tarihinde en büyük insani facialardan biri olan bu olayın etkisi radyasyona bağlı hastalıklardan on binlerce sivil ölümlerle devam etmişti.

Editör: Burçin Çelikkol