Ercan Çankaya - Haber Merkezi

ABD'de katıldığı bir mitingde silahlı saldırıya uğrayan ve suikast girişiminden kulağından yaralanarak kurtulan eski Amerikan Başkanı Donald Trump, ABD ve dünya gündemine bomba gibi düştü.

Cumartesi günü Pennsylvania'da düzenlediği mitingde Cumhuriyetçilerin başkan adayı Trump'ın yaralandığı silahlı saldırı ABD tarihinde ilk değil.

ABD 20’nci yüzyıla başkan suikastıyla girmişti

ABD tarihinde bugüne kadar 4 başkan suikast sonucunda hayatını kaybetti, 5’i de suikast girişiminden sağ kurtuldu.

ABD’nin suikast sonucu yaşamını yitiren ilk başkanı Abraham Lincoln’dü. Lincoln, 14 Nisan 1865 tarihinde Washington’da uğradığı bir silahlı saldırıda yaşamını yitirmişti.

Lincoln

Silahlı saldırı sonucunda hayatını kaybeden bir diğer başkan adayı James Garfield’tı. Garfield, 2 Temmuz 1881’de uğradığı bir silahlı saldırıda ağır yaralanmış; daha sonra yaşamını yitirmişti.

Lübnan'da tutuklanan Riyad Selame, göz yaşlarını tutamadı Lübnan'da tutuklanan Riyad Selame, göz yaşlarını tutamadı

James Garfield

ABD 20’nci yüzyıla da yine bir başkan suikastıyla girmişti. ABD Başkanı William Mckinley, 6 Eylül 1901 tarihinde New York’ta yaptığı bir konuşmanın ardından insanlarla tokalaşırken vurularak öldürülmüştü.

Mckinley Suikast

ABD’de hâlâ tartışılan ve sırları tam olarak çözülemeyen John F. Kennedy suikastıysa Başkan Kennedy’nin 22 Kasım 1963’te Dallas’ı ziyareti sırasında gerçekleşti. Kennedy saldırı sonucu hayatını kaybetti.

Kennedy Suikast

Bush’a el bombası atılmıştı

Bugüne kadar 5 ABD Başkanı da suikast girişiminden sağ kurtuldu. Bunlardan ilki olan Theodore Rooselvelt, 14 Ekim 1912’de gerçekleşen silahlı saldırıdan göğsünden yaralanarak kurtuldu.

Gerard Ford, 1975’teki suikast girişimini yara almadan atlattı.

Ronald Regan, 30 Mart 1981’de Washington’da gerçekleşen silahlı saldırıdan yaralı halde kurtuldu.

Reagan Suikastı

10 Mayıs 2005’teyse dönemin ABD Başkanı George W. Bush’a Gürcistan’ın başkenti Tiflis’i ziyareti sırasında el bombası atıldı. Atılan el bombası patlamadı.

Bush El Bombası

Son olarak Eski ABD Başkanı Donald Trump da düzenlenen silahlı saldırıyı hafif yaralanarak atlattı.

Trump Suikast-1

Kennedy’nin başkanlığa aday olan kardeşi de öldürülmüştü

ABD’de başkanlar olduğu kadar başkan adayları da suikast ve suikast girişimine maruz kaldı.

Eski Adalet Bakanı ve Demokratların Başkan Adayı Robert F. Kennedy, 1968'de Kaliforniya ön seçimlerini kazanması dolayısıyla yaptığı zafer konuşmasından birkaç dakika sonra Los Angeles'ta gerçekleştirilen silahlı saldırıda öldürülmüştü. Kennedy, bu tarihten 5 yıl önce suikasta kurban giden Başkan John F. Kennedy'nin kardeşiydi.

1968’deki Robert F. Kennedy suikastından tam 4 yıl sonra bu sefer başkan adayı George Wallace silahlı saldırının hedefi oldu. Maryland'de bir seçim kampanyası sırasında uğradığı saldırı sonucu Wallace'ın belden aşağısı felç kaldı.

Editör: Ercan Çankaya