6 Şubat depremlerinin acı hatıraları hala tazeliğini korurken, yeni bir uyarı Türkiye'nin birçok ilinde endişe yaratıyor. Kahramanmaraş merkezli depremlerin yankıları sürerken, sismologlar 4 il için alarm veriyor: Malatya, Adıyaman, Türkoğlu (Kahramanmaraş), Kırıkhan (Hatay) ve Antakya.

ABD'li yer bilimci Ross Stein ve Japon Profesör Shinji Toda'nın araştırmasına göre, 1 Aralık 2023'ten itibaren bir yıl içinde 5 ve üzeri büyüklükte 1 ila 3 arasında artçı deprem yaşanma ihtimali en yüksek olan bölgeler bu 4 il olarak belirlenmiş durumda.

Afad Deprem Risk Azaltma Genel Müdürü Tatar'dan 6 Şubat Depremleri Yorumu (2)

Deprem uzmanı Prof. Dr. Okan Tüysüz'ün yaptığı yorumlar da endişe uyandırdı. Malatya, Adıyaman, Türkoğlu (Kahramanmaraş) ve Kırıkhan (Hatay) gibi şehirlerin 6 Şubat depremlerinin artçılarının etkisi altında olabileceği uyarısında bulunan Tüysüz önlem almak için uyarıyor. Özellikle Kahramanmaraş merkezli ana depremin 7.8 büyüklüğünde olduğunu düşünürsek, bu bölgelerde 6.8'e kadar artçı depremlerin yaşanabileceği gerçeği kaçınılmaz.

Ancak, belirli bir kesinlikle, artçı depremlerin süresi konusunda bir tahminde bulunmak zor. Prof. Dr. Tüysüz, artçı depremlerin bir yıl boyunca devam edebileceğini belirtiyor, ancak ne kadar süreceğini öngörmek mümkün değil. Örneğin, 2022'de Düzce'de yaşanan 6 büyüklüğündeki depremin, aslında 1999'daki büyük depremin artçısı olduğu unutulmamalıdır.

Deprem Bölgesine Yeni Finansman Desteği Verildi (2)

Depremlerle yaşamak Türkiye'nin bir gerçeği haline gelmiştir, ancak bu gerçekle baş etmenin yolu önceden hazırlıklı olmaktan geçiyor. Unutmamalıyız ki, doğal afetlerle mücadelede en etkili silahımız bilgi ve hazırlıktır.