İşverene destek amacıyla uygulanan, 6 puanlık SGK teşviki neleri içeriyor, indirim sağlanıyor mu? konusu araştırılıyor. 2013 tarihli 4966 sayılı bakanlar kurulu kararı sonrasında istihdam artırıcı bazı adımlar atılmıştır. Gelişmişlik düzeyi ve işçi istihdamı göz önüne alınarak 51 il için teşvik ön görülmüştür.

Sosyal güvenlik kurumu tarafından yürütülen çalışmalar ile bu illerde faaliyet gösteren işletmeler ele alınmıştır. İşveren tarafından daha çok çalışanın istihdam edilebilmesi için sigorta primlerinde teşvik uygulanmaya başlanmıştır. Tespit edilen bölgelerde faaliyet gösteren özel sektör çalışanlarının SGK primlerinde 6 puanlık bir indirime gidilmiştir. Arada oluşan farkın hazine tarafından karşılanması esas alınmıştır. 6 puanlık indirimden yararlanma şartları, ilgili kanunda belirtilmiştir. İlk etapta belirli sayıda personel istihdamına yönelik olarak uygulanan teşvik, 2016 yılında tekrar düzenlenmiştir. Böylece sayı sınırlaması ortadan kaldırılarak teşvik verilmesine devam edilmiştir.

SGK Teşviki Olarak Uygulanan 6 puanlık İndirim Kapsamı Nedir?

2013 yılında uygulanmaya başlanan 6 puanlık indirim teşvikinde süre sonu olarak 2019 yılı belirtilmiştir. 51 il dışında Çanakkale’nin Bozcada ve Gökçeada ilçelerini de kapsayan uygulama yetkisi Cumhurbaşkanlığına bırakılmıştır. 31 Aralık 2021 tarihine kadar Cumhurbaşkanlığınca uzatılan bu uygulamanın devam edip etmeyeceği bilinmiyor. İlk uygulama dönemlerinde çalışılan ay içerisinde 10 ve fazlası işçi şartı aranılan uygulama sonra değiştirilmiştir. 6 puanlık SGK indirimi için çalışan sayısı şartı kaldırılmıştır. Bu teşvikten faydalanmak isteyen işyerlerinin primlerini düzenli olarak ödüyor ve bildiriyor olma şartı bulunmaktadır. Ayrıca kayıt dışı sigortasız işçi çalıştırmaması da incelenen başlıklar arasındadır.

6 Puanlık SGK Teşviki Devam Ediyor mu?

Sosyal ve ekonomik gelişme düzeyi düşük olan illerde uygulanan teşvik sayesinde istihdamda artış olduğu gözlenmiştir. Her ne kadar hazineye ek yük getirdiği tartışılsa da işverenler açısından bulunmaz bir destek olmuştur. Bakanlar kurulu tarafından uzatılma yetkisi Cumhurbaşkanlığına devredilen bu yasa, normal olarak 31.12.2021 tarihinde sona erdi. Eğer herhangi bir uzatma söz konusu olmaz ise uygulama yürürlükten kalkmış olacak.  6 puanlık SGK teşviki neleri içeriyor, indirim sağlanıyor mu? Sorusuna da gerek kalmayacak.