Yaşam

270 Bin sülün doğaya salındı

Samsun'da bulunan Gelemen Sülün Üretme İstasyonu, 2003 yılından bu yana 270 bin sülün üreterek doğaya bıraktı. Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından kurulan istasyon, Türkiye'de sülün neslinin korunmasına yönelik önemli bir görev üstleniyor.

Abone Ol

Gelemen Sülün Üretme İstasyonu, sülün neslinin tehlike altında olması nedeniyle 1969 yılında kurulmuştu. 2003 yılından itibaren düzenli üretim sürecine geçilen tesiste bugüne kadar 270 bin sülün doğaya salındı. Doğa Koruma ve Milli Parklar 11. Bölge Müdürü Resul Doğan, üretim istasyonunda yaklaşık 2.500 anaç sülünün bulunduğunu belirtti. Doğan, "Bu sülünlerin 2.000'i dişi, 500 kadarı ise erkek. Bir dişi sülünden yıllık olarak 40-45 yumurta elde ediyoruz" dedi.

Sülünlerin doğaya salımı ve takibi

Üretilen sülünler, belli bir olgunluğa ulaştıktan sonra Türkiye’nin farklı bölgelerine salınıyor. Müdür Doğan, özellikle avlanmanın yasak olduğu tabiat parklarına, sulak alanlara ve yaban hayatı geliştirme sahalarına salım yapıldığını belirtti. Doğan, bu bölgelerde fotokapanlar, termal kameralar ve dronlar gibi teknolojik cihazlarla sülünlerin takibinin yapıldığını da sözlerine ekledi.

Sülün neslinin devamı için çalışmalar sürüyor

Müdür Doğan, sülünlerin doğaya salım amacının yalnızca kene mücadelesi olmadığını, asıl hedeflerinin nesli tehlikede olan sülünlerin popülasyonunu artırmak olduğunu belirtti. "Sülünler kene ve böceklerle besleniyor, ancak asıl amacımız sülünlerin neslini korumak ve doğal yaşam alanlarını yeniden canlandırmaktır" diye ekledi.

21 yılda 270 bin sülün doğaya bırakıldı

2003 yılından bugüne kadar 270 bin sülün doğaya salındı ve bu yıl da yaklaşık 2 bin sülün çeşitli bölgelere bırakıldı. Doğan, "Doğu Karadeniz ve Orta Karadeniz habitatlarına uygun olan sülünler, Sinop, Rize, Giresun ve Trabzon gibi bölgelere salındı" dedi.

Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nün öncülüğünde yürütülen bu çalışmalar, sülün neslinin devamı için büyük bir umut vadediyor.