2024 Paris Olimpiyat Oyunları Açılış Töreni: Tarihî Bir İlke İmza Atıyor

2024 Paris Olimpiyat Oyunları, stadyum yerine Sen Nehri'nde yapılacak açılış töreniyle tarih yazacak. Bu yılki açılış, Gazze'ye yönelik saldırılar nedeniyle protesto edilen İsrail Cumhurbaşkanı İsaac Herzog da dahil olmak üzere 110 devlet ve hükümet liderinin katılımıyla gerçekleşecek. Paris'te düzenlenecek etkinlikler, 206 delegasyondan 10.500 sporcunun katılımıyla ve yaklaşık 16 milyon turistin beklendiği bir atmosferde yapılacak.

Tören Programı

Oyunların açılış töreni, Paris yerel saatiyle 19.30'da (TSİ 20.30) başlayacak ve 3,5 saat sürecek. Tören, binlerce sporcuyu taşıyan 85 geminin Sen Nehri'ndeki Austerlitz Köprüsü'nden hareketiyle başlayacak. Sporcuların 6 kilometrelik yolculuğu Iena Köprüsü'nde son bulacak ve toplamda 180 gemi veya tekne Sen Nehri'nde yer alacak.

Tarihi ve Turistik Güzergah

Tören boyunca katılımcılar, Sen Nehri üzerindeki yolculukları sırasında Notre Dame Katedrali, Paris Belediye Binası, Louvre Müzesi, Tuileries Bahçesi, Les Invalides Anıtı, Grand Palais ve Eyfel Kulesi gibi önemli tarihi ve turistik mekanların önünden geçecek. Yaklaşık 326 bin kişinin Sen Nehri iskelelerinden töreni izlemesi beklenirken, Paris’in farklı noktalarına yerleştirilen 80 dev ekran sayesinde etkinlik ücretsiz olarak takip edilebilecek.

Galatasaray, Çaykur Rize'yi 5 golle geçti Galatasaray, Çaykur Rize'yi 5 golle geçti

Bilet Fiyatları ve Güvenlik Önlemleri

Açılış töreni bilet fiyatları 900 ile 2.700 avro arasında değişiyor. Tören boyunca olimpiyat meşalesinin elden ele dolaşması planlanıyor ve taşıyıcılar arasında Zinedine Zidane ve MC Solaar gibi ünlü isimler bulunuyor. Rusya-Ukrayna Savaşı nedeniyle tarafsız sporcu statüsünde yer alacak Rus ve Belaruslu sporcular açılış törenine katılmayacak, ancak İsrailli sporcular törende yer alacak.

Grev ve Anlaşma

Törene günler kala, barınma ve ulaşım masraflarının karşılanmaması ve kötü çalışma şartları nedeniyle grev yapacaklarını duyuran Fransız dansçılar, ücretlerinin 300 avrodan 600 avroya çıkarılması üzerine grev kararından vazgeçti. Törende 300'ü aşkın dansçı Sen Nehri kenarında, 3 binden fazla dansçı ise çeşitli gösterilerde sahne alacak.

Ulaşım ve Güvenlik Tedbirleri

Tören nedeniyle Paris’te yoğun trafik bekleniyor. Olimpiyatlar kapsamında 185 kilometrelik yol, müsabakalara katılacak sporcu ve personelin yanı sıra toplu taşıma, taksi, güvenlik güçleri ve sağlık ekiplerinin kullanımına ayrıldı. Paris Belediyesi, kent sakinlerine motorlu araç kullanmaktan kaçınmaları çağrısında bulundu. Tören boyunca Paris ve 150 kilometre çevresindeki hava sahası uçuşlara kapalı olacak ve Paris Charles de Gaulle, Orly, Bourget ve Beauvais havalimanları kapalı olacak.

Güvenlik Önlemleri

Törenin yapılacağı Sen Nehri’nin kıyılarına erişimi engellemek için barikatlar kuruldu ve tören sırasında 45 bin güvenlik gücü görev yapacak. Açılış töreninin yapılacağı bölgeye erişim, Fansa İçişleri Bakanlığı'nın platformuna kayıt yaptıran ve karekod alan çalışan ve mahalle sakinlerine sınırlı.