Bilindiği üzere iş akdinin aykırı bir şekilde sonlandırılmamış olması halinde çalışan birinin tazminatı hak etmesi söz konusu olmaktadır. Bu tazminat ise kıdem tazminatı olarak adlandırılmaktadır. İş ilişkisi bağlamında bakıldığında hem işveren hem de işçinin bağlı olduğu ve hukuken belirlenmiş bazı haklar karşımıza çıkmaktadır. Bu hakların tümü iş akdi ile bağlanır ve hakların ne şekilde korunacağı belirlenir. İş akdi ile birlikte hem işveren hem de işçi birbirlerine karşı bazı sorumluluklara sahip hale gelmektedir. Ancak kimi durumlarda iş akdi sonlandırılabilir ve sonlandırılması ile birlikte doğmakta olan bazı temel haklardan söz etmek mümkündür. Bu haklardan biri ise kıdem tazminatı olarak adlandırılmaktadır.

Kıdem Tazminatı Ne Anlama Gelmektedir?

2 Yıl Çalışan Birinin Tazminatı Ne Kadar? İş Kanunu çerçevesinde açık bir şekilde belirlenmiş olan haklardan biri kıdem tazminatı olarak karşımıza çıkmaktadır. Temel olarak bu tazminat, işçinin işten çıkarılması ve iş akdinin sonlandırılması halinde işçiye ödenmesi gereken yıpranma payı, toplu para olarak tanımlanabilmektedir. Kıdem tazminatından yararlanabilmek için ise bir sözleşmeye bağlı olacak şekilde sigortalı bir şekilde en az 1 yıl aynı iş yeri içerisinde çalışıyor olmanız gerekmektedir. Bunun yanı sıra temel şartlardan biri ise kişinin işine işveren tarafından son verilmesidir. Yine kadınlar için evlenme, erkekler için ise askerlik gibi bazı özel durumlar dahilinde de kıdem tazminatından yararlanılabilmektedir. Bunun yanı sıra eğer iş akdinin sonlandırılma sebebi işçinin ahlaka aykırı davranışları ise işveren kıdem işçiye ya da mirasçılarına kıdem tazminatı ödemek ile yükümlü olmamaktadır. Peki kıdem tazminatı nasıl hesaplanır?

Kıdem Tazminatının Hesaplaması Nasıl Yapılır?

Kıdem tazminatı söz konusu olduğunda en çok sorulan sorulardan biri bu tazminatın nasıl hesaplanacağı olmaktadır. Bilindiği üzere tazminat tutarının hesaplanması sürecinde kişinin aldığı brüt ücret temel olarak ele alınıyor. Böylece çalışırken geçirilmiş her 1 yıla karşılık olarak 30 günlük toplam brüt ücret tutarı kişiye ödeniyor. Bir yıldan daha fazla çalışan birinin tazminatı hesaplanırken ise arta kalan süreler oranlama yapılarak kıdem tazminatı tutarının içerisine dahil ediliyor.