Yaşam

166 milyon yıllık ‘dinozor otoyolu’

İngiltere’nin güneyindeki bir kireçtaşı ocağından kil çıkaran bir işçi, tesadüfen “dinozor otoyolu” keşfetti. 166 milyon yıllık olduğu belirlenen 200 dolayında dinozor izi ortaya çıktı. İzlerin uzun boyunlu otçul dinozorlara ait olduğu ortaya çıktı.

Abone Ol

İngiltere’de 166 milyon yıl önce dinozorların sık kullandığı bir “dinozor otoyolu” keşfedildi. 

Ülkenin güneyindeki bir kireçtaşı ocağında kil çıkartan bir işçinin dikkatini çeken tümsekler sayesinde ortaya çıkartılan dinozor izlerinin 200 dolayında olduğu düşünülüyor. 

BİR İŞÇİ BULDU

Konuyla ilgili açıklama yapan Oxford ve Birmingham üniversitelerinden araştırmacılar, Haziran 2024’te 100'den fazla araştırmacıdan oluşan bir ekibin Oxfordshire'daki Dewars Çiftlik Taş Ocağını kazmaya başlaması, “otoyol”u ortaya çıkartan süreç oldu. İzler ilk olarak, bir işçinin dikkatini çekti. 

Araştırmacılar, bölgedeki bulguların, daha önceki paleontoloji çalışmalarına yeni bir boyut kazandırdığını ve Orta Jura dönemine ilişkin daha fazla bilgi sunduğunu açıkladı.

Birmingham Üniversitesi'nden mikropaleontoloji uzmanı Prof. Kirsty Edgar, ayak izleriyle ilgili olarak; “Dinozorların yaşamlarına dair olağanüstü bir pencere sunuyor. Hareketleri, etkileşimleri ve yaşadıkları tropikal ortam hakkında ayrıntılar ortaya koyuyor” diye konuştu. 

ETÇİL VE OTÇUL DİNOZORLAR AYNI YERDE

Dört farklı ayak izinden oluşan “otoyol”daki izlerin, Sauropod adlı uzun boyunlu ve çok büyük otçul dinozorlara işaret ettiği ortaya çıkarıldı. 

İzleri bırakan hayvanların, Cetiosaurus adı verilen ve 18 metre uzunluğa ulaşabilen bir tür olduğu sanılıyor. Üçlü pençe izlerininse, yaklaşık iki yüzyıl önce keşfedilip adlandırılan, 9 metre boya ulaşabilen yırtıcı bir türe, Megalosaurus'a ait olduğu belirlendi. Etçil ve otçul dinozorların izlerinin aynı ortamda bulunması, aralarındaki etkileşimle ilgili bilgiler de sunuyor. 

Oxford Üniversitesi Doğa Tarihi Müzesi'nden omurgalı paleontoloğu Emma Nicholls, bununla ilgili olarak: “Bilim insanları Megalosaurus'u dünyadaki diğer tüm dinozorlardan daha uzun süredir tanıyor ve inceliyor. Ancak bu son keşifler, bu hayvanlara dair hâlâ bulunmayı bekleyen yeni kanıtların olduğunu kanıtladı” dedi.

DÜNYADAKİ EN ÖNEMLİ AYAK İZİ ALANLARINDAN BİRİ

Kireçtaşı ocağında keşfedilen dinozor ayak izleri, dünyada bilimsel açıdan en önemli dinozor ayak izlerinden sayılıyor. Dinozorların üç boyutlu görüntülerinin oluşturulması için çalışmalar da yapıldı. Çalışmalar dinozorların nasıl hareket ettiği, nasıl yürüdüğü, nasıl beslendiği gibi sorulara açıklık getirecek. 

İzlerin 166 milyon yıllık olmasına karşın çok iyi korunduğu, dinozorların ayak bastığı yerdeki çamurun biçim değiştirmiş halinin bile belli olduğu belirtiliyor. 

BULGULAR MÜZEDE SERGİLENECEK

Oxford Müzesi’nde bir yerbilimci olan Duncan Murdock; “Yuvalar, kabuklar ve bitkiler gibi diğer fosillerle birlikte dinozorların içinden geçtiği çamurlu lagün ortamını canlandırabiliyoruz" dedi.

Bulgular müzedeki yeni bir sergide sergilenecek ve ayrıca önümüzdeki hafta BBC'nin Digging for Britain programında yayınlanacak.