Gündem

15 Temmuz’da TBMM’yi açan o dönemin başkanı İsmail Kahraman o geceyi anlattı

15 Temmuz darbe girişiminin yaşandığı gece Türkiye Büyük Millet Meclisi’ni (TBMM) açma kararı alan eski TBMM Başkanı İsmail Kahraman, Samimi Haber'e verdiği özel röportajda o anları ve yaşananları anlattı. Kahraman, Türkiye'nin o gece büyük bir tehlikeyi atlattığını vurguladı.

Abone Ol

Elif Erbay/Haber Merkezi

TBMM eski Başkanı İsmail Kahraman, 15 Temmuz darbe girişiminin yıl dönümünde Samimi Haber'e özel bir röportaj verdi. Kahraman, darbe girişimi gecesi meclisi açma kararını nasıl aldığını ve o gece yaşananları detaylarıyla paylaştı.

"O meclisi o akşam ben kendi kararımla açtım"

Kahraman, 15 Temmuz gecesi yaşadıklarını şu sözlerle anlattı:
"Perşembe, çarşamba, salı açıktır o kapalı olan meclisi. 16 tane darbe teşebbüsü vardı. Hiçbir meclis açamamıştı. O meclisi o akşam ben kendi kararımla açtım."

"Türkiye büyük bir badireyi atlattı"

O geceyi "Türkiye’yi işgal teşebbüsü" olarak nitelendiren Kahraman, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın halkı meydanlara çağırmasının ve milletin bu sese kulak vermesinin büyük bir yıkımı önlediğini ifade etti:
"15 Temmuz gecesi, ben 15 Temmuz darbesi demiyorum, ihtilal teşebbüsü demiyorum. Türkiye'yi işgal teşebbüsüydü ve büyük bir badireyi Türkiye atlattı. Cumhurbaşkanımızın halkı meydanlara çağırması ve milletin bu sese kulak vermesi, selalar... Türkiye bir büyük yıkımdan kurtuldu."

"Sadece Türkiye değil, bir bölge kurtuldu"

Kahraman, 15 Temmuz darbe girişiminin sadece Türkiye’yi değil, bölgedeki birçok ülkeyi etkilediğini vurguladı:

"Sadece Türkiye değil, projede bütün bölge vardı. Azerbaycan'dan Azap Hacı yapan profesör, Karadeniz Ekonomik Birliği Genel Sekreteri eğildi bayrağı makamda üç defa öptü. İsmail Beyan, 'Siz bizi de kurtardınız,' dedi. Azerbaycan, Gürcistan aynı şey yaşadı. Bosna-Hersek'te büyük bir yıkım olacaktı, büyük hazırlıklar yapılmıştı. Allah korudu, millet bir araya geldi, parti farkı gözetmeden yan yana olundu ve büyük bir badireyi atlattık. Allah beterinden de tekrarından da bu tehlikeden de korusun."

"Milli birlik ve bütünlüğün pekiştirilmesi lazım"

15 Temmuz'dan çıkarılması gereken derslere de değinen Kahraman, milli birlik ve bütünlüğün önemine vurgu yaptı:

"Milli birliğin ve bütünlüğün pekiştirilmesi lazım. Birbirini hasım görmemek lazım. O gece bir araya gelindi, onun gibi her meselede bir araya gelebilmemiz lazım. Türkiye gelişmesi istenmeyen bir büyük devlet, çünkü mazisi büyük."

"Rehavete kapılmamak lazım"

Kahraman, gelecekte benzer bir tehlike görüp görmediği sorusuna ise şu yanıtı verdi:

"Düşmanın iç oyunu var. Su uyur, düşman uyumaz. Onun için devamlı teyakkuzda olacağız. Bir tehlike görmüyorum ama rehavete de kapılmamak lazım. Büyük devletin derdi büyüktür, stratejik konumumuz da ortada. Onun için devamlı uyanık olacağız inşallah."

"Tiyatro diyenler iyi niyetli değil"

Son olarak, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın "Darbeye tiyatro diyenleri affetmeyiz" sözleri hakkında konuşan Kahraman, "Tiyatro diyenler demek ki yanlış düşünce içindeler. Çünkü tiyatro değil, bas bayağı bir tehlike içinde yaşadık. Kendimiz bu meclisimiz, üç tane bomba, yirmi metre mesafede kapalı alanımıza düşüyor. Başbakanın olduğu odaya biri ön bahçeye, biri arka bahçeye. Tehlikenin tam ortasındaydık. Öyle diyenler küçük göstermek isteyenler, iyi niyetli değil demektir. Cumhurbaşkanımızın beyanı doğrudur."