Gündem

108 yıl sonra ortaya çıktı! Atatürk'ün kardeşine yazdığı mektup...

Cumhuriyet'in kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün kardeşi sür kardeşi Saime Hanım'a yazdığı mektup Belleten dergisinin son sayısında yer verildi. Peki Gazi, kardeşine 1916 yılında neler yazmıştı? İşte ayrıntılar...

Abone Ol

Atatürk'ün hayatına yönelik araştırmalar her dönem merak ediliyor. İmparatorluktan cumhuriyet dönemine kadar yaşadığı süreçlere ışık tutan ilginç belgeler bir bir gün ışığına çıkıyor.

Son olarak Türk Tarih Kurumu 1937'de yayın hayatına başlattığı Belleten dergisinin son sayısında Cumhurbaşkanlığı Devlet Arşivi Belgeleri, Türk Tarih Kurumu belgelerine dayanarak kaleme aldıkları "Mustafa Kemal Paşa'nın Süt Kardeşi Saime Hanım ile Mektuplaşması" konulu makale Atatürk'ün hayatının kısa bir bölümüne ışık tutuyor.

Ortaya çıkan belgeler, Atatürk'ün annesi ve kız kardeşleriyle ilişkisinin de yansımasını sunuyor.

Belleten'deki makalede bunlardan farlı olarak Atatürk'ün 1916'da 2. Ordu'ya bağlı 16. Kolordu Komutanı olarak Diyarbakır Silvan'da bulunduğu dönemde İstanbul Çengelköy'den, "Süt Hemşireniz Saime" imzasıyla gönderilen 15 Temmuz 1916 tarihli bir mektup aldığı ve bu mektuba, 26 Ekim 1916'da "Hemşirem Hanımefendi" hitabıyla başlayan bir mektupla yanıt verdiği belgelendi.

Atatürk'ün süt annesi Ümmügül

Atatürk'ün süt annesine ilişkin bilgiler Cumhuriyet dönemi gazetecilerinden Enver Behnan Şapolya'nun 1955'te yayımlanan "Atatürk'ün Hayatı" kitabındaki Makbule Hanım söyleşisinde yer alıyor. Söyleşinin ilgili kısmı şöyle:

"...Ağabeyim Mustafa doğduğu zaman, babam Ali Rıza Bey, bir kılıç getirerek kundağının başına koymuş, annemi de tebrik etmiş. Annemin az sütü geldiğinden babam Ümmügül adında bir sütnine tutmuş."

Mustafa Kemal Paşa, bu mektuba, 26 Ekim 1916'da "Hemşirem Hanımefendi" hitabıyla başlayan bir mektupla Silvan'dan 26 Ekim 1916 tarihli mektubuyla cevap verdi.

Mustafa Kemal Paşa'nın mektuptaki ifadesine göre, iki süt kardeş, Selanik'te 13 Ocak-11 Şubat 1899 tarihleri arasında tanıştıkları ve 1916'ya kadar bir daha iletişime geçmedikleri anlaşılıyor.

Saime Hanıma, eşinin memur bulunduğu telgraf müfrezesiyle beraber kendisinin karargahına katıldığını haber veren Mustafa Kema Paşa'nın mektupta bazı ifadelerin üzerini çizdiği de görülüyor.

Saime Hanım'ın Mustafa Kemal Paşa'dan fotoğraf istemesi üzerine mektubunda şu yanıtları veriyor:

"Arzunuz veçhile bir fotoğrafımı takdim etmek benim için bir şeref olacaktı. Fakat yanımda bulunmadığı gibi burada aldırmak da şimdilik mümkün değil. Ancak Beşiktaş'ta Akaretler'de 76 numarada ikamet eden validem ve hemşirem nezdinde bazı fotoğraflarım olduğunu zannederim. Çocuklarınızla beraber gözlerinizden öperim."