Ekonomi

100 bin limite savunma sanayi kesintisinin ayrıntıları ortaya çıktı

Limiti 100 bin TL’yi geçen kredi kartlarından ‘savunma sanayi kesintisi’ yapılmasına ilişkin Meclis’e sunulan yasa tasarısının ayrıntıları ortaya çıktı. İşte o ayrıntılar!

Abone Ol

Hükümet kanadının Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) sunduğu “100 bin limite savunma sanayi kesintisi” tasarısının ayrıntıları netleşti. 

Her 5 Ocak’ta 750 TL ‘savunma sanayi kesintisi’

Meclis’e sunulan torba yasa teklifine göre, kredi kartı limiti 100 bin lirayı aşan sahiplerinden her yıl 750 lira kesinti yapılacak. Bu kesinti, her yıl 5 Ocak’ta hesaplardan alınacak. Kartın iptal edilmesi durumunda, önceden meblağ geri iade edilmeyecek.

Ek kartlardan kesinti yapılmayacak

Torba yasada, savunma sanayi projeleri için 80 milyar lira büyüklüğünde bir bütçe hedefleniyor. Kesinti, kredi kartı çıkaran kuruluşlar tarafından her yılın ilk ayında kart sahiplerinin hesaplarına yansıtılacak. Ayrıca, yıl içinde yani kesinti tarihinden önce edinilen kartlar için de kesinti yapılacak. Ek kartlardan bu pay alınmayacak.

Taşınmaz alım-satımından da ‘savunma sanayi’ kesintisi!

Meclis’teki torba yasa teklifine göre, taşınmaz alım satımında da her iki taraftan 750 TL ve diğer tapu işlemlerinden 375 TL kesinti yapılması öngörülüyor. Bu ödemelerin, satış işleminden önce vergi dairesine yapılması gerekiyor. Yasa, yıllık yeniden değerleme oranında artış sağlayacak.