Bugün 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü olarak biliniyor. 10 Ocak, Basın İş Kanunu’nun yürürlüğe girişinin yıl dönümüdür.

 Çalışan Gazeteciler Günü, her yıl 10 Ocak'ta ülkemizde kutlanıyor. İlk olarak 1961-1971 yılları arasında Çalışan Gazeteciler Bayramı olarak kutlanmaya başladı ve 1971 yılının ardından adı günümüzdeki halini aldı. Her 10 Ocak gününde basın ve medya çalışanı yakınları ve sevdikleri olanlar, resimli ve en güzel çalışan gazeteciler günü mesajları ve sözleri araması yapıyor. Dünyada her yıl 3 Mayıs Basın Özgürlüğü Günü olarak kutlanmakla birlikte ülkemizde 10 Ocak'ın yanı sıra 24 Temmuz da Basın Bayramı ilan edilmiştir.

Peki, Çalışan Gazeteciler Günü nedir? 

Tüm basın çalışanlarına ithaf edilen bugün, gazetecilik mesleğini icra edenleri onurlandırmak için 1961’den bu yana 10 Ocak'ta düzenleniyor ve sadece Türkiye’ye özgü kutlama günüdür.

1961-1971 yılları arasında "Çalışan gazeteciler bayramı" olarak kutlandı. 1971 yılındaki askeri müdahale sonrası yapılan bazı değişiklerle günün adı, "10 Ocak Çalışan gazeteciler günü" olarak değiştirilmiştir.

4 Ocak 1961 yılında kabul edilen ve basın çalışanlarına çeşitli haklar ve yasal güvence sağlayan “212 sayılı kanun” adlı düzenlemenin Resmî gazetede yayımlanışıyla 10 Ocak günü kutlama tarihi olmuştur.

“Dokuz patron olayı” olarak basın tarihine geçen gelişme üzerine gazeteciler, boykot boyunca “Basın” adlı bir gazete yayımlamaya karar verdiler. Basın gazetesi 11 Ocak günü yayına başladı ve üç günlük boykot sırasında düzenli olarak yayınını sürdürdü. Çalışan Gazeteciler Günü, bu olayın bir sonucu olarak ortaya çıktı. 10 Ocak, “Çalışan Gazeteciler Bayramı” olarak kutlanmaya başladı ve 1971’de “Çalışan Gazeteciler Günü” halini aldı.

Doğru, tarafsız ve halkın haber alma hakkının kavgasını veren Gazetecilik mesleğini icra eden tüm Gazeteci meslektaşlarımızın gününü tebrik ediyoruz.

Gültan Kışanak tahliye edildi Gültan Kışanak tahliye edildi

Gazeteciler Cemiyeti'nin 10 Ocak Mesajı

Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nazmi Bilgin: “10 Ocak, Basın İş Kanunu’nun yürürlüğe girişinin yıl dönümüdür. Bir dönem meslektaşlarımız için bayram olan 10 Ocak’lar artık matem gününe dönüşmüş durumdadır. Bu özel güne anlamını veren Basın İş Yasası uyarınca sigortası yapılmayan, yasal çalışma süresinin üzerinde, günde 13 saatten fazla çalışmaya zorlanan buna karşılık asgari ücret ve altında maaş alan binlerce gazeteci kaygıyla yaşıyor. İş güvencesi yok, insanca maaş yok, yasal mesai yok, sendika hakkı yok, özgürce haber yazabilmek yok… Peki ne var? Her gün tehdit var, saldırıya uğrama tehlikesi var, otosansürün ağırlığı var, mahkeme var, sansür yasası var, üç kuruşa köle gibi çalışmak var, sigortası bile yapılmadan işinden olmak var… Şartlar öyle ağır ki bu ortamda mesleğini onuruyla sürdürmeye çalışan her bir gazeteci insanüstü güçlerle donatılmış birer kahramandan farksızdır.”