Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesi hala gündemdeyken, yeni bir düzenleme ile Bağ-Kur prim gün sayısı 7200'e düşürülerek SSK'lılarla eşitlendi. Bu durum binlerce küçük esnafın EYT düzenlemesi kapsamında erken emekli olmasını sağlayacak.

Sabah'ta yer alana habere göre; Meclis yasama faaliyetlerine başladığında, esnaf erken emeklilik umuduyla prim günlerini takip etmeye başladı. Torba yasa ile Bağ-Kur'luların prim şartı 9,000 günden 7,200 güne indirildi. Bu düzenleme, küçük esnafın Bağ-Kur ve SSK primlerini eşitleyerek, 1,800 gün prim ödeyerek erken emekli olmalarına olanak sağladı.

ŞİRKET SAHİPLERİ FAYDALANACAK

Ancak, bu yasa düzenlemesinden şirket sahipleri faydalanamayacak. Bilanço esasına göre defter tutan büyük işletmeler de bu yasal düzenlemeye dahil edilmedi. Yasa sadece 8 Eylül 1999 tarihinden önce sigorta girişi olan ve gerekli koşulları taşıyan Bağ-Kur'lulara erken emeklilik hakkı tanıyor.

Yasa yürürlüğe girdiğinde, 7,200 prim gününü tamamlayan bireyler primlerini geri talep edemeyecekler. Örneğin, 8,200 prim günü olan bir kişi, fazladan ödediği primleri geri alamayacak. Bağ-Kur'dan SSK'ya geçen kişiler, 3.5 yıldan az çalışmış ve 7,200 gün prim ödemişlerse Bağ-Kur kapsamında erken emekli olabilecekler.

KADINLAR 58, ERKEKLER 60 YALINDA EMEKLİ OLABİLECEK 

Yasa düzenlemesi ile prim günü azalırken, normal emeklilik için gerekli yaş koşulu değişmeyecek. Bağ-Kur'lu kadınlar 58, erkekler ise 60 yaşında emekli olabilecekler.

Ancak, bu düzenlemeden tüm Bağ-Kur'lular yararlanamayacak. Şu anda kayıtlı olan 3 milyonun üzerinde esnaf bulunuyor. Yaklaşık 1 milyonu küçük esnaftır ve bu grup yasa düzenlemesinden faydalanması planlanıyor. Ayrıca prim indirimi için çalışan sayısı da göz önünde bulundurulacak. Yasanın detayları belirlenmeden bu konuda daha fazla bilgi verilemeyecektir.