Hamas'ın UCM'den İsrail isteği! Hamas'ın UCM'den İsrail isteği!

Malmö'de düzenlenen Eurovision Şarkı Yarışması'nın ikinci yarı finali, İsveçli iklim aktivisti Greta Thunberg başta olmak üzere binlerce göstericinin katılımıyla büyük bir protestoya sahne oldu. Göstericiler, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısı nedeniyle yarışmadan men edilmesine karşın İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları sebebiyle aynı muamelenin gösterilmemesini "çifte standart" olarak nitelendirerek protesto ettiler.

İsrail'in temsilcisi Eden Golan'ın "Hurricane" adlı şarkısıyla 11 Mayıs'ta yapılacak finalde yarışacağı duyuruldu. Şarkının, 7 Ekim'deki olaylara atıf yaptığı düşünülüyor. Ayrıca, Eurovision tarihinde "Everyway That I Can" ile zafer kazanmış olan Sertab Erener de ikinci yarı finalde sahneye çıkarak eski hitini seslendirdi.

Diğer yandan, Belçika'nın Flamanca yayın yapan devlet televizyonu VRT, İsrail'in Gazze'deki saldırılarını protesto etmek amacıyla ikinci yarı finalin başında yayınını keserek dikkat çekici bir eyleme imza attı. Kanal, "Bu, bir sendika eylemidir. İsrail devletinin insan hakları ihlallerini kınıyoruz. Ayrıca İsrail, basın özgürlüğünü yok ediyor. Bu nedenle yayınımıza bir süreliğine ara veriyoruz. Şimdi ateşkes." ifadeleriyle duruşunu belirtti.

Bu gelişmeler, Eurovision gibi küresel bir etkinlikte politik ve sosyal meselelerin ne derece etkili olabileceğini gösteriyor. Eurovision finallerinde yarışacak olan diğer ülkeler arasında Ukrayna, Yunanistan, Hırvatistan, Kıbrıs Rum Kesimi, İrlanda, Estonya, Sırbistan, Lüksemburg, İsviçre, Portekiz, Letonya, Gürcistan, Slovenya, Avusturya, Ermenistan, Litvanya, Hollanda, Finlandiya, Norveç ve ev sahibi İsveç bulunuyor.